Italok
Az italpiac az élelmiszeripar egyik legdinamikusabban és leggyorsabban növekvő szegmense. A fogyasztók a változó életmód és a táplálkozással kapcsolatos nagyobb tudatosság hatására egyre inkább az egészségesebb lehetőségek felé fordulnak.
Az Italok kategóriában a magas ásványianyag tartalommal rendelkező természetes szénsavas és szénsavmentes ásványvizeken kívül többféle tea, kávé, kakaó, szörp és üdítő között válogathatsz. Őrizd meg egészséged a vitaminokban gazdag zöldség és gyümölcsleveinkkel!
A növekvő egészségügyi és wellness trendekkel az italpiac várhatóan növekedni fog a következő években. A hagyományos italokat új és innovatív italok egészítik ki, amelyek különböző lehetőségeket kínálnak a fogyasztóknak. Új italfajtákra van szükség, mivel a fogyasztók egyre inkább az egészségesebb opciókat részesítik előnyben. Emellett a fogyasztók egyre inkább tisztában vannak a termékek eredetével, és hajlandóak magasabb árat fizetni az ellenőrzött forrásból származó italokért.
Ásványvizek
Az ásványvizek forgalma növekszik, mivel a fogyasztók egyre inkább tisztában vannak az ivóvíz egészségügyi előnyeivel. Az ásványvíz lehet szénsavas vagy szénsavmentes, és természetesen alacsony kalóriatartalmú.
Cukor, tartósítószer és adalékanyag mentes, és gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, magnéziumban és nátriumban. A fogyasztók számára vonzó lehet az ásványvíz, mivel a cukros italok és gyümölcslevek alternatívájának tekintik, amelyeknek magasabb a kalóriatartalmuk. Az ásványvíz egyre népszerűbb a feltörekvő piacokon, például Kínában és Brazíliában.
Kávé és tea
A kávé és a tea a világon a legtöbbet fogyasztott italok közé tartozik, és valószínűleg továbbra is népszerűek maradnak a bennük rejlő egészségügyi előnyök miatt. A kávé gazdag forrása az antioxidánsoknak és az olyan ásványi anyagoknak, mint a kálium, a magnézium és a vas. A tea gazdag flavonoidokban és antioxidánsokban, és egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
Ahhoz, hogy a kávé és a tea továbbra is népszerű maradjon, a gyártóknak új és innovatív italfajtákat kell létrehozniuk, amelyek egész nap fogyaszthatók, és különböző lehetőségeket kínálnak a fogyasztóknak. Emellett új kávé és teafajtákra is szükség van, mivel a fogyasztók egyre inkább az egészségesebb opciókat részesítik előnyben.
Gyümölcslevek
A gyümölcslé népszerű ital, amelyet magas vitamin és ásványianyag tartalma miatt egészséges választásnak tartanak. A magas elhízási arány miatti növekvő aggodalom arra késztette a fogyasztókat, hogy az egészséges italok felé forduljanak, és ez jótékonyan hatott a gyümölcslevek piacára. A fogyasztók hajlandóak drágább árat fizetni az egészséges italokért, és ez a gyümölcslevek forgalmának növekedéséhez vezetett, amelyeket más italok, például az üdítőitalok helyett egészségesebb választásnak tekintenek. A fogyasztók egyre inkább aggódnak az italok összetevőinek forrása miatt, és ez a bio gyümölcslevek népszerűségének növekedéséhez vezetett.
Kakaó
A kakaó a mályvafélék családjába tartozik, gyümölcse a kakaóbab, amely az élelmiszeriparban nagyon fontos szerepet tölt be. A kakaópiac az elmúlt években bővült, a kakaófogyasztás a forró csokoládé és a csokoládés italok, valamint a kakaópor növekvő népszerűségének köszönhetően nőtt, amely a sütőiparban alapanyaggá vált.
Szörpök
A szörp egy növényekből kivont sűrített nedv. A szirup egyik változata, más néven gyümölcsszörpként is szokták nevezni. Magyarországon nagy kultúrával bír a fogyasztása és a mai napig szeretik maguknak otthon elkészíteni az emberek.
Üdítők
Az üdítőitalok olyan alkoholmentes italok, amelyeket általában üvegpalackokba, műanyag palackokba vagy dobozokba csomagolnak. Nem tartalmaznak alkoholt, és korlátozott eltarthatósági idővel rendelkeznek. Ezek az italok lehetnek szénsavasak vagy szénsavmentesek. Az üdítőitalok fő összetevői víz, cukor, aromák, ásványi anyagok és savak, például aszkorbinsav (C-vitamin).
Az üdítőitalok többségét cukorral, kukoricasziruppal vagy magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesítik. Más élelmiszerekkel ellentétben, ahol az egészséges táplálkozási szokásokra helyezik a hangsúlyt, az üdítőitalok iránti kereslet várhatóan nem fog egyhamar csökkenni. Valójában az egészségesebb választékra összpontosító új termékek bevezetése hozzájárult e piac bővüléséhez.
Zöldséglevek
A zöldségek jó hatásai az egészsége már régóta ismeretesek, akár nyers, akár feldolgozott állapotukban, de zöldséglé formájában is. Amerikai kutatók szerint az egyes zöldséglevek például olyan komoly betegségeket is képesek kivédeni, mint az Alzheimer-kór. Egy pohár zöldséglével könnyedén biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges napi zöldség adagunkat. Ennek fogyasztásával azonnal ellátjuk a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal és vitaminokkal. Folyadékként fogyasztva szervezetünk ugyanis könnyebben felszívja a tápanyagokat és vitaminokat, míg szilárd formában fogyasztva szervezetünknek szét kell választania a tápanyagokat a rostanyagoktól.